Bekkenpijn

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten rond het bekken. De pijn kan onder in de rug,  bij het stuitje, het schaambeen, de liezen en/ of de bovenbenen zitten.
Deze vrouwen ervaren vaak pijnklachten en onmacht bij het opstarten van een beweging  (opstaan), slenteren, lang staan.


Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, hierdoor wordt het bekken een beetje minder stevig. Deze verweking is een heel natuurlijk proces dat bij elke zwangere optreedt. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, soms zijn ze wat langduriger.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).

 

Belasting en belastbaarheid
Bij de (zwangere)vrouw is door de relatieve instabiliteit van het bekken de belastbaarheid afgenomen. 
Met hetzelfde bekken kan minder dan voor de zwangerschap, terwijl er extra belasting (de zwangerschap, het kindje) is bij gekomen.

 

Aanhoudende klachten wijzen vaak op een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid. Belasting en belastbaarheid horen met elkaar in evenwicht te zijn. De klachten worden beïnvloed door vermoeidheid, bewegen en belasting.  Er is nog geen eenduidige oorzaak voor deze klachten gevonden.

 

Je kunt, wanneer de klachten zich openbaren die wijzen op bekkenpijn, zelf al veel doen.
Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauze’s in te lasten en de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken.
Het is belangrijk wel in beweging te blijven, maar op tijd ( voordat er klachten optreden of bestaande klachten erger worden) te rusten in een prettige lighouding. Las een paar keer per dag een pauze van ongeveer 15 minuten in.

 

Behandeling
De behandeling is er op gericht inzicht te krijgen wat je kunt en wat je wilt, zodat je lichaam de kans krijgt zich te herstellen. Samen met de bekkenfysiotherapeut  kunt u leren welke lichaamsignalen u serieus moet nemen en hoe u er op kunt reageren.

De bekkenfysiotherapeut geeft u adviezen over de dagelijkse leefstijl waarin zowel plek zal zijn voor rust als beweging. Ook kunt u oefeningen en adviezen krijgen met betrekking tot de dagelijkse houdingen en bewegingen. U kunt hierbij denken aan omdraaien in bed, opstaan, staan en tillen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn dat de bekkenfysiotherapeut een bekkenband aanmeet. Hiermee kan het bekken tijdelijk worden ondersteund. Door juiste training van het spierkorset moet het bekken weer stabiel gemaakt worden. Zwakke spieren worden versterkt en overbelaste spieren moeten ontspannen om weer een goede balans te krijgen

Tijdens de zwangerschap is de behandeling er op gericht de klachten hanteerbaar te houden, zodat u zich weer fit voelt. Er zijn veelal maar een paar behandelingen nodig om dit doel te bereiken.

Indien uw klachten na de zwangerschap nog zijn blijven bestaan, zal de behandeling meer gericht zijn op opbouw van stabiliteit van uw bekken. De behandeling zal dan intensiever zijn.

Contact

Locatie Surhuisterveen

Dalweg 4

9231 HX Surhuisterveen

Route plannen

0512-362167

06-20889944

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl



Locatie Harkema

Nijebuorren 38

9281 LZ Harkema

Route plannen

info@fysiotherapiesurhuisterveen.nl

Openingstijden

Locatie Surhuisterveen

ma - do: 08.00 - 21.00

vr: 08.00 - 17.30



Locatie Harkema

ma - vr: 08.00 - 18.00

Volg ons!

WhatsApp Icon